Home » Schildpadden op Zakynthos

Zakynthos is één van de vele eilanden van Griekenland en erg geliefd onder vakantiegangers. Het is een groen eiland met idylische dorpjes en mooie exotische stranden. De kust bestaat uit indrukwekkende kliffen en prachtig azuurblauw zeewater. Ook is het zeewater heel helder dus het is perfect om de onderwaterwereld te ontdekken. Het eiland heeft een heerlijk mediterraans klimaat met warme en droge zomers en de hele dag zon. Je kunt hier dus een geweldige vakantie houden. Daar komt bij dat deze omstandigheden het een perfect eiland maken om de schildpadden te spotten die hier nestelen.

Het eiland Zakynthos (bron: anwb.nl)

Zakynthos is het beste eiland in de Ionische zee om schildpadden te spotten. Het zeewater heeft een temperatuur van 26 graden, wat het niet alleen voor ons mensen aangenaam maakt om lekker in te zwemmen maar ook voor de Caretta Caretta schildpad. Van de gehele populatie Caretta Caretta schildpadden wordt 60% geborden in Griekenland en 40% daarvan op Zakynthos.

Waar zijn schildpadden op Zakynthos?

Voor de grootste kans op het zien van schildpadden kun je het beste naar een strand aan de zuidkant van Zakynthos gaan. Ga bijvoorbeeld naar Gerakas Beach, ook wel bekend als ‘schildpaddenstrand’. Veel schildpadden maken namelijk gebruik van dit strand om hun nesten te bouwen. Er is hier een informatiecentrum waar je van alles te weten kunt komen over de schildpadden op het eiland. Er lopen zelfs vrijwilligers rond op het strand om de nesten te behouden en bezoekers te informeren.

Laganas strand

Een ander belangrijk strand voor de schildpadden op Zakynthos is Laganas. Ook hier leggen veel schildpadden hun eieren en hier is dan ook het National Marine Park. Dit park is in 1999 opgericht speciaal voor het behoud van de lokale flora en fauna, waaronder de schildpaddenpopulatie. Je kunt hier ook zelf op zoek gaan naar de schildpadden want op sommige delen van het strand mag je duiken en snorkelen.

Marathonisi eiland

Voor de meeste kans op het spotten van Schildpadden op Zakynthos moet je naar het onbewoonde eilandje Marathonisi ten zuidoosten van Zakynthos. Je kunt een excursie boeken naar dit eilandje. Boek bijvoorbeeld een excursie met een boot met een glazen onderkant zodat je de schildpadden kan zien zonder zelf nat te worden. Als je beschikking hebt over een eigen boot kun je ook zelf naar het eiland varen om drukke tijden met veel toeristen te vermijden.

Schildpadden bij Marathonisi

Wil je weten hoe het is om met de schildpadden op Zakynthos te snorkelen maar wil je niet van je bank afkomen? Bekijk dan dit filmpje:

Andere stranden waar je goed schildpadden kunt spotten op zákynthos zijn Agios Sostis, Sekania, Navagio Beach en Kalamaki Beach. Kalamaki Beach is het meest bekende strand van Zakynthos. Grote kans dat je van dit strand al eens een foto in je social media tijdlijn bent tegengekomen.


Wat is de beste tijd voor schildpadden op Zakynthos?

Schildpadden op Zakynthos

Om schildpadden op Zakynthos te spotten kun je het beste gaan van half mei tot half oktober. In deze periode paren de schildpadden, leggen de vrouwtjes hun eieren en uiteindelijk komen de eieren uit. In deze periode heb je dus de meeste kans een schildpad te zien. Wil je het liefst de jonge schildpadjes zien kruipen over het strand, dan kun je het beste tussen september en half oktober naar Zakynthos komen want tijdens die periode komen de eieren uit.

De Caretta Caretta schildpad

De Caretta Caretta schildpad, ook wel genoemd de ‘onechte karetschildpad’ of ‘dikkopschildpad’ is één van de grootste zeeschildpaddensoorten. Hij kan een meter lang worden en weegt ongeveer 100 kg. De zwaarste Caretta Caretta ooit gewogen was zelfs 227 kg. Hij heeft een brede kop en een hartvormig, roodbruin schild. De schildpadden eten vis, krabben en weekdieren die ze door hun stevige kaken makkelijk kapot kunnen bijten.

Caretta Caretta schildpad bij Zakynthos
Bron: www.seeplaces.com

Elke 2 tot 4 jaar legt een vrouwtje eieren. Ze graaft een kuil in het strandzand en legt daar ongeveer 100 eieren in. Na ongeveer 60 dagen komen de eieren uit. Gemiddeld komen er 50 van de 100 eieren uit. De kleine schildpadjes zijn erg kwetsbaar, en de overlevingskansen zijn dan ook erg klein. De meeste schildpadden sterven voor hun derde levensjaar. Uiteindelijk komt 1 op de 1000 schildpadden terug om zelf eieren te leggen. Dit doen ze na 26 jaar, op precies dezelfde plek als waar ze zelf geboren zijn. Nadat een vrouwtje haar eieren heeft gelegd gaat ze terug de zee in om weer op krachten te komen. Vervolgens komt ze na een paar weken weer terug naar het strand om nog een nest eieren te leggen.

Jonge Caretta Caretta schildpadjes

Door menselijke invloeden heeft de Caretta Caretta het moeilijk op Zakynthos. De kleine schildpadjes navigeren naar de zee op basis van het licht van de maan en de sterren dat door het water weerkaatst wordt. Door het licht vanuit gebouwen raken de schildpadjes van koers en bereiken de zee niet. Ook plastic afval is een bedreiging, de schildpadden zien dit aan voor voedsel en raken erdoor verstrikt, stikken of verhongeren juist omdat ze alleen plastic in hun maag hebben. Ook visnetten, zonnebrand en speedboten zorgen voor een hoge sterfte onder de schildpadden op Zakynthos.

Gelukkig worden er tegenwoordig maatregelen genomen om de schildpadden op Zakynthos te beschermen. De Caretta Caretta is uitgeroepen tot beschermde diersoort en speciaal voor de schildpad is het nationaal maritiem park opgericht. Daarnaast gelden op het eiland regels voor de bezoekers om de schildpadden te beschermen. Je mag bijvoorbeeld niet op de bovenste vijf meter van het strand je handdoekje neerleggen, omdat de schildpad nesten zich hier bevinden. Ook worden er frames over de nesten geplaatst door vrijwilligers om de nesten te beschermen. Daarnaast mag je tijdens het zwemmen met de schildpadden niet minder dan 2 meter afstand houden en ze niet aanraken. Ook is het het beste als je geen zonnebrand draagt. Neem dus een parasol mee of trek een t-shirt aan om je te beschermen tegen de zon.


Snorkelen met schildpadden?

Wij hebben de beste snorkelplekken van Zakynthos verzameld op onze website. Je kunt deze vinden door hier te klikken. Ben je geintresseerd in een van de andere eilanden in de buurt? Kijk dan eens op onze snorkelen in Griekenland pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.